HTML

Tomboló

Hírek elemzése, kritikák, cikkek az élet minden területén. Milyen ma Magyarországon élni?

Friss topikok

  • Heron44444 (törölt): Én 2006-ban tettem ilyen tanulmánykörutat a téren, az se volt jobb. Lehet, hogy a mélygarázs hely... (2012.09.17. 19:19) Agymosottak koalíciója és éhségsztrájkja
  • Heron44444 (törölt): Jó az írás, de szerintem ennél általánosabb a probléma. Nem ugyan ez volt fordítva Kertész Imre No... (2012.08.03. 17:42) Gyurta Dániel és a baloldal
  • Noor'ska: Köszönöm megkeresésed, küldtem válaszlevelet. (2012.07.27. 19:08) Egy értelmetlen halál margójára
  • Noor'ska: Igazad van, viszont Pontát senki sem választotta meg kormányfőnek. parlamenti alku révén került a ... (2012.07.16. 16:07) Alkotmányos puccs Romániában
  • Heron44444 (törölt): Röviden két mondattal lehetne összegezni az elmúlt 2 évet: - Orbán Viktorban minimális tisztelet s... (2012.05.30. 16:40) A két év mérlege

Linkblog

2012.05.23. 19:50 Noor'ska

Hátsó szándék az állami támogatások tervezett megvonása mögött?

 Orbán Viktor kormányfő meglehetősen érdekes és váratlan ötletet dobott be a múlt héten, amely - források szerint - több kormánypárti képviselő kedélyét is borzolta. Nevezetesen a pártok állami támogatásainak megvonásáról (pontosabban az "ideiglenes felfüggesztésükről") van szó, legalábbis a 2014-es esztendőig. Az indok jellegzetes fideszes mondatra sikerült, miszerint "ily ínséges időszakban a pártoknak is áldozatot kell hozniuk a zemberek mellett". Éves szinten 3 milliárd forintról van szó, így ez az egész meglehetősen demagóg javaslatnak tűnik, amely pár, a politika mélységeiben nem járatos szavazó "megvásárlásáról" szól.

A javaslatnak lehet azonban egy másik vonulata: több ellenzéki pártot gyakorlatilag ellehetetlenítene, hiszen nagyrészt az állami támogatásokból tartják fenn magukat. Az LMP-s Karácsony Gergely nem is titkolta, hogy ezzel az országos hálózatuk finanszírozása kerülne veszélybe. Ha megnézzük a pártok évi költségvetését, valóban nem túlzott ezzel a frakció-helyettes. A 2010-es választások alapján a Fidesz 1,3 milliárd forintot kap évente, így relatíve sokat bukna, ám valószínűsíthető, hogy a párthoz kötődő körök így is jelentősen támogatják a szervezetet. Az LMP és Jobbik 90 %-kban az állami támogatásokból él, így a megvonás a működésüket komolyan veszélyeztetné. Az MSZP a pénzek mintegy 60-70 %-át veszítené el. A szinte csak de jure létező KDNP-nek mintegy 20 millió (!) forintja maradna egy évre, hogy működjön a párt, amely így is rettentően el van adósodva.

Egy újabb Orbán-trükk?
 

Fontos szempont még, hogy az így is eléggé átláthatatlan pártfinanszírozás még kaotikusabbá válna. A választók helyett így olyan magánérdekek kerülhetnek előtérbe, amely hosszabb távon ártana az országnak (igaz, nem vagyok naiv, hogy eleddig nem ez folyt...). Egy biztos, ez a javaslat inkább tűnik dőreségnek, mint komoly tervnek. A demokrácia pénzb ekerül, ahogy a többpártrendszer. Reméljük, a következő Orbán-javaslat nem az lesz, hogy ne tartsunk többé választásokat, mert az drága...

5 komment

Címkék: orbán viktor pártfinanszírozás


A bejegyzés trackback címe:

https://sejobbsebal.blog.hu/api/trackback/id/tr344542374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.24. 19:03:16

Az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy szinte minden területen a gazdaságtól az alkotmányig bezárólag szükség van valamilyen átalakításra. A probléma az, hogy a Fidesz a reformokhoz kapott felhatalmazást a saját hatalmának kiterjesztésére és bebetonozására használja. Ma Magyarországon nincs diktatúra, de már a pártok számára egyenlő feltételeket biztosító demokrácia sincsen.
A legnagyobb baj nem az, hogy OV adminisztratív eszközökkel megnövelte a hatalmát, hanem az hogy a Fidesznek nincs reális alternatívája a .

Noor'ska · http://sejobbsebal.blog.hu/ 2012.05.24. 22:08:32

Az új választási törvény és az esetleges új pártfinanszírozási törvény mind-mind azt a célt szolgálja, hogy gyengítse az ellenzéki pártokat a Fidesz ízlése szerint megrendezett 2014-es választáson. Orbánék érzik, hogy 2 év múlva nem lesz meg a 2/3, de talán még az abszolút többség sem, így minden követ megmozgatnak, hogy hatalomban maradjanak.

Abban is igazad van, hogy a Fidesznek nincs alternatívája. Személy szerint jelenleg egyik pártra sem bíznám rá az ország vezetését. 2014-ben, ha a helyzet változatlan marad, minden korábbi választáshoz képest jóval többen fognak otthon maradni.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.25. 09:11:06

Én is pont azon gondolkodtam, hogy szerintem még így is csak kb 40%-ot fog szerezni a fidesz 2014-ben. Én komoly fordulatra a kormány teljesítményében nem számítok. Tehát ezt a kérdést az dönti el, hogy milyen megszorításokra (ó bocsánat a Fidesz ilyet nem csinál, mert ez a polt6ika megbukott), kiigazításokra lesz szükség 2014-ig, és lesz-e osztogatás (mondjuk a csúnya, gonosz IMF pénzéből).

Ráadásul még egy új pártban sem reménykedhetünk, mert 2014-ig kevés az idő arra, hogy felépítsenek
egy országos szervezetet.

Noor'ska · http://sejobbsebal.blog.hu/ 2012.05.27. 16:00:12

A magyar politikában olyan vákuum van, amit egy centrista párt ki tudna tölteni. De jelenleg ilyet én nem látok... A 4K!-ról, a millásokról, a JESZ-ről stb. inkább ne essen szó, komolytalan, balliberális szerveződések.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.29. 09:19:06

@Noor'ska: Én örülnék egy centrista pártnak, de nehezen tudom elképzelni, ezt a politikát a magyar valóságban.

Most nagyon nehéz pénzt és hiteles személyeket találni. Ráadásul a végletekig megosztott politika és sajtó folyamatosan tolná vmelyik irányba a centristákat.
süti beállítások módosítása