HTML

Tomboló

Hírek elemzése, kritikák, cikkek az élet minden területén. Milyen ma Magyarországon élni?

Friss topikok

  • Heron44444 (törölt): Én 2006-ban tettem ilyen tanulmánykörutat a téren, az se volt jobb. Lehet, hogy a mélygarázs hely... (2012.09.17. 19:19) Agymosottak koalíciója és éhségsztrájkja
  • Heron44444 (törölt): Jó az írás, de szerintem ennél általánosabb a probléma. Nem ugyan ez volt fordítva Kertész Imre No... (2012.08.03. 17:42) Gyurta Dániel és a baloldal
  • Noor'ska: Köszönöm megkeresésed, küldtem válaszlevelet. (2012.07.27. 19:08) Egy értelmetlen halál margójára
  • Noor'ska: Igazad van, viszont Pontát senki sem választotta meg kormányfőnek. parlamenti alku révén került a ... (2012.07.16. 16:07) Alkotmányos puccs Romániában
  • Heron44444 (törölt): Röviden két mondattal lehetne összegezni az elmúlt 2 évet: - Orbán Viktorban minimális tisztelet s... (2012.05.30. 16:40) A két év mérlege

Linkblog

2012.05.29. 18:47 Noor'ska

A két év mérlege

 Napra pontosan 2 évvel ezelőtt lépett hivatalba a második Orbán-kormány, így ezek után már nyugodtan beszélhetünk az "elmúlt nyócév" helyett tíz éves időszakról. A Fidesz soha nem látott mértékű győzelemmel kapta meg a kormányrudat, legutóbb (viszonylag) szabad választásokon a Bethlen-féle Egységes Párt volt képes ekkora arányú mandátumot hozni. 2 év távlatából talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Orbán-kabinet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a Fidesz-KDNP pártszövetség mostanra a szavazóik felét is elveszítette. Igaz, a kormánypártok népszerűségvesztéséből az ellenzék sem tudott profitálni, így hatalmas a választani nem tudók/akarók aránya. Ez 2014-re egyelőre megjósolhatatlan eredményt okozhat, amennyiben olyan kormány jöhet létre, amely nem fogja bírni a választók többségének támogatását (azaz nagy lesz az otthonmardók aránya). De ez még a jövő zenéje.

Pedig a Fidesz nem kezdett rosszul, már amennyire a szimbolikus döntéseket illeti. A Trianon-nap, a kettős állampolgárság intézménye mind-mind azt sugallta, hogy valóban egy új korszak kezdődik. Fontos hozzá tenni, hogy ezek pusztán szimbolikus döntések voltak, melyeken a lakosság elcsámcsoghatott. Érdemi változások nem történtek, pl. a gazdaságpolitikában, akárhogyan is állítja ennek ellenkezőjét a Fidesz. A Matolcsy-csomag a megvalósult gyurcsányi gazdaságpolitika.Persze, a megszorítás és egyéb kifejezéseket óvatosan kerülni kell... Sejthető volt, hogy a hangzatos ígéretekből sem lesz semmi, így Pintér bejelentése a "két hétről" már akkor komikusnak tűnt.

A Fidesz egy valamit jól tudott csinálni: hatalmának bebetonozását, hiszen ők is érezték, 2014-ben már nem lehetséges ekkora győzelmi arány, mivel elég hamar kiderült, hogy a nyolc év alatt semmiféle alternatívát nem tudtak kidolgozni a szocialista-liberális gazdasági programmal szemben. Amennyi energiát belefeccölt a Fidesz holdudvarának pozícióhoz való juttatásába, azt kívánjuk, bárcsak az ország irányításával, gazdasági bajának orvoslásával foglalkozott volna ennyit. Az Alkotmánybíróság egy bólogatóintézmény lett, ahogy a köztársasági elnöki intézmény élére is egy bohócot választottak. Fidesz-közeli emberek lettek a legfőbb állami intézmények (így pl. az Állami Számvevőszék) vezetői. Az új alkotmány révén az utolsó fékező erőket is eltüntették, gondolva például a négy ombudsmani intézmény sorsára. Az általam egyébként cseppet sem tisztelt III. Köztársaság intézményrendszerét teljes mértékben leépítették.

Az Orbán-rezsim elérte, hogy Magyarország nemzetközileg is elszigetelődjön. Ez pedig gazdaságpolitikájának sorsát is megpecsételheti. Gyakran tűnik úgy, hogy Orbán és Matolcsy elrugaszkodott a valóságtól, és már olyanokat nyilatkoznak, "hogy egész Európa minket fog másolni". Egyelőre ezek enyhén szólva sem igazolódtak be, főként, hogy Magyarország szinte egyedülállóan zuhant recesszióba az elmúlt negyedévben (Szlovákia ipari termelése ezzel szemben pl. 10 %-kal nőtt az elmúlt években, míg a gazdasági válságban hatalmasat bukó Lettország is kezd kikecmeregni a gödörből).

A következő választás már teljesen a Fidesz szája szerint fog zajlani, ahol az új választási törvény szerint választják meg a képviselőket (ha valami jó volt eddig az 1990-től íródó politikában, az az eddigi arányos-többségi választási rendszer, melyet külföldön is dicsértek). Az új határok szerint meghúzott választókerületek szintén a jelenlegi kormánypártnak fognak kedvezni, az elmúlt évek tendenciái szerint.

Ott tartunk 2012-ben, hogy semmiféle alternatíva nincsen a Fidesz legyőzésére. Az MSZP eljátszotta az emberek bizalmát, Gyurcsányról már szót sem érdekes vesztegelni, az LMP képtelen megszólítani a teljes társadalmat, így maximum regionális, a budapesti liberális értelmiségi elitet képviselhető szervezet lehet. A Jobbik pedig olyannyira megosztó, hogy hiába a kemény támogatói mag (bázis), képtelen lesz választást nyerni egyedül, koalícióban pedig érzésem szerint nem gondolkodhat. Az új flashmob-szerű mozgalmakban én nem látok reális potenciált az ország irányítására.

Talán nem túlzok annyira, ha kijelentem, Magyarország társadalmi robbanás előtti helyzetben van.

1 komment

Címkék: fidesz orbán viktor


A bejegyzés trackback címe:

https://sejobbsebal.blog.hu/api/trackback/id/tr84553442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.30. 16:40:15

Röviden két mondattal lehetne összegezni az elmúlt 2 évet:
- Orbán Viktorban minimális tisztelet sincsen a demokrácia iránt.
- A Fidesz egyátalán nem készült fel a kormányzásra
süti beállítások módosítása