HTML

Tomboló

Hírek elemzése, kritikák, cikkek az élet minden területén. Milyen ma Magyarországon élni?

Friss topikok

  • Heron44444 (törölt): Én 2006-ban tettem ilyen tanulmánykörutat a téren, az se volt jobb. Lehet, hogy a mélygarázs hely... (2012.09.17. 19:19) Agymosottak koalíciója és éhségsztrájkja
  • Heron44444 (törölt): Jó az írás, de szerintem ennél általánosabb a probléma. Nem ugyan ez volt fordítva Kertész Imre No... (2012.08.03. 17:42) Gyurta Dániel és a baloldal
  • Noor'ska: Köszönöm megkeresésed, küldtem válaszlevelet. (2012.07.27. 19:08) Egy értelmetlen halál margójára
  • Noor'ska: Igazad van, viszont Pontát senki sem választotta meg kormányfőnek. parlamenti alku révén került a ... (2012.07.16. 16:07) Alkotmányos puccs Romániában
  • Heron44444 (törölt): Röviden két mondattal lehetne összegezni az elmúlt 2 évet: - Orbán Viktorban minimális tisztelet s... (2012.05.30. 16:40) A két év mérlege

Linkblog

2012.04.01. 15:43 Noor'ska

Miért támogatja Orbán a plagizátort?

 Elsőre valóban furcsának hathat, hiszen több elemző is kimutatta korábban, hogy az egyre inkább elhúzódó Schmitt-ügy a Fidesznek árt legjobban, míg az ellenzék ebből profitálhat. Lengyel László is arról beszélt, hogy a parlamenti ellenzék össze teheti a két kezét, mert ilyen nyílt támadási felületet még nem kapott a 2010-es választások óta. Ennek tényleg van alapja, hiszen Schmittre ezután újjal lehet mutogatni, egy olyan személyre, aki az egész magyar kormányoldal elvtelenségét, tehetségtelenségét megtestesíti.

Schmitt lemondatásával a Fidesz két ponton is nyert volna:

  1. ezután teljes joggal, példával illusztrálva hangoztathatta volna, hogy Magyarország már nem "következmények nélküli ország", ahogy az "elmúlt nyolc évben volt".
  2. Schmitt távozásával új elnököt kellett volna választani, akinek mandátuma egészen 2017-ig kitartott volna. Egy esetleges 2014-es kormányválság esetén a Fidesz majdnem az egész következő cikluson át biztosította volna a köztársasági elnök hűségét irányukba, ami ellenzéki szerepben igen fontos fegyver.

De miért állt ki Orbán a bukott elnök mellett, s ezzel pártjának értelmiségi holdudvarának véleményével is szembemenve? Sokan a miniszterelnök habitusában keresik a választ, szerintük Orbán nehezen, vagy soha sem ismeri be tévedését (ezért él még a harcos retorikával belföldön, s ezért tarthatta meg bársonyszékét Matolcsy György is).

Céltábla lett

Ismerve Orbánt, a fentiek valóban ésszerű magyarázatot szolgálhatnak, de én rávilágítanék egy másik opcióra is; a tényfeltáró bizottság jelentése, azaz kedd óta a fősodrú, mértékadó média vezércikkeiben Schmitt ügyével vannak elfoglalva. Abban az időben, amikor háztartások sokaságánál kapcsolják le a gázt, amikor családok ezreinek hitele dől be. És akkor, amikor megszorító intézkedések sokaságát kívánja a Nemzeti Együttműködés Kormánya a szavazóik terhére tenni, hogy elkerülje júniusban az Európai Unió pénzfolyósításainak befagyasztását. Ezekben az időkben Schmitt kapóra jön, hogy a valódi problémáról el lehessen terelni az emberek figyelmét.

Másrészről, a 2014-es választásokig még két év van, akkorra már az átlagszavazó nem fog emlékezni a plágiumügy részleteire, csak magát az esetet tudja majd visszaidézni. 2014-re valószínűleg ez a botrány kevésbé lesz hatással. Hiába fogja az ellenzék még hónapokig indexen tartani az ügyet, a tüntetők belefásulnak, az emberek pedig megunják a témát, az újságok címlapján pedig eltűnnek az ezzel kapcsolatos hírek, hogy a belpolitikai rovat utolsó hasábjain foglalják el az őket megillető helyet. Ha az ellenzék kitartóan ostromolja Schmittet, az még vissza is üthet rájuk, hiszen az emberek hajlamosak a megsajnálásra, és a nyilvános meghurcoltatásnak nincs politikai haszna a magyar közéletben és politikai kultúrában.

Valamint még hozzá tehetnénk: 2013-ban még mindig jelölhet új köztársasági elnököt a Fidesz, és akkor már egészen 2018-ig bebetonozhatnák ezt a közjogi méltóságot a saját pártérdekük szerint. Hiszen ne feledjük: maga Schmitt személye pótolható, a tevékenysége, azaz a feltétel nélküli kiszolgálás nem. Biztos vagyok benne, hogy más Fidesz-közeli személy is alkalmas lehet erre a "hatalmas erőket és összpontosítást igénylő feladatra".

Szólj hozzá!

Címkék: plágium orbán viktor köztársasági elnök schmitt pál


A bejegyzés trackback címe:

https://sejobbsebal.blog.hu/api/trackback/id/tr114354064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása