HTML

Tomboló

Hírek elemzése, kritikák, cikkek az élet minden területén. Milyen ma Magyarországon élni?

Friss topikok

  • Heron44444 (törölt): Én 2006-ban tettem ilyen tanulmánykörutat a téren, az se volt jobb. Lehet, hogy a mélygarázs hely... (2012.09.17. 19:19) Agymosottak koalíciója és éhségsztrájkja
  • Heron44444 (törölt): Jó az írás, de szerintem ennél általánosabb a probléma. Nem ugyan ez volt fordítva Kertész Imre No... (2012.08.03. 17:42) Gyurta Dániel és a baloldal
  • Noor'ska: Köszönöm megkeresésed, küldtem válaszlevelet. (2012.07.27. 19:08) Egy értelmetlen halál margójára
  • Noor'ska: Igazad van, viszont Pontát senki sem választotta meg kormányfőnek. parlamenti alku révén került a ... (2012.07.16. 16:07) Alkotmányos puccs Romániában
  • Heron44444 (törölt): Röviden két mondattal lehetne összegezni az elmúlt 2 évet: - Orbán Viktorban minimális tisztelet s... (2012.05.30. 16:40) A két év mérlege

Linkblog

2012.05.07. 12:35 Noor'ska

Választások éjszakája Európában

Több szempontból a jövő Európájának politikájára is kihat(hat)ó választások zajlottak le a tegnapi nap folyamán az öreg kontinensen. Vegyük sorba, hogy kik buktak el és kik győztek vasárnap.

A legfontosabb egyértelműen a francia elnökválasztás második fordulója volt. Sarkozy az elmúlt hetekben kétségbeesetten próbálta megszerezni a szélsőjobboldali szavazók támogatását, ám ez a győzelemre így sem volt elég: habár sikerült Hollande előnyét valamelyest lefaragni, ellenfele így is a szavazatok 51,6 %-ával győzött. Franciaországnak Mitterand óta ismét baloldali, szocialista államfője lehet. A Merkozy-korszaknak ezzel vége. Komoly fricska Berlinnek és személy szerint Merkelnek legfőbb szövetségesük elvesztése. Talán nem is véletlen, hogy a német kancellár, a szokásoktól eltérően, már a francia kampányba is beleavatkozott és teljes mellszélességgel állt ki Sarkozy mellett. Hollande, ahogy egy korábbi bejegyzésemben írtam, alapvetően kérdőjelezi meg a németek válságkezelő politikáját, és készen áll arra is, hogy az úgynevezett fiskális paktumot újra tárgyalja.

Továbbra is nehéz idők fognak járni Európára, és kialakulhat egyfajta francia-német vetélkedés, habár Hollande utalt rá, hogy kész Merkellel tárgyalni (aki már meg is hívta őt Berlinbe), de egyértelmű, hogy a viszony nem lesz olyan felhőtlen, mint korábban. Talán a német-francia "uniót" felválthatja egy brit-francia szövetség. Az angolszászok és a konzervatív kormánypárt Cameronnal az élen az euroszkeptikusabb részét alkotják az európai közösségnek, a fiskális unióhoz sem csatlakoztak. Ha Hollande ezt a vonalat veszi fel, akkor Nagy-Britannia előtérbe kerülhet és az integráció folyamata jelentősen lelassulhat. A britek az utóbbi években kisebbségbe kerültek a német-francia szövetséggel szemben, és kénytelenek voltak elviselni, hogy háttérbe szorították őket. Elképzelhető, hogy Hollande győzelmével véget ér a német "deflációs politika" korszaka, azaz a válságkezelésnek a megszorításokkal és takarékossági intézkedésekkel teli módja.

Szintén hatással lehet az európai politikai életre a görög választások eredménye, amelyen a hellén választók egyértelműen jelezték, torkig vannak a megszorításokkal. Az Európai Unióval és a különböző nemzetközi szervezetekkel együttműködő, a mentőcsomagokért cserébe megszorító költségvetési politikát vállaló eddigi nagykoalíciós kormánypártokat azzal "jutalmazták", hogy a feltörekvő, megszorítások ellen fellépő kisebb pártokat támogatták. Bátran kijelenthetjük, Görögországban 2012-ben megszűnt a de facto kétpártrendszer, hiszen a jobbközép Új Demokrácia (ND) épphogy nyerni tudott, míg a baloldali, eddigi vezető párt, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASOK) óriásit bukott. Ennek a két pártnak jelenleg két képviselői hely híján nincs meg a többsége a görög törvényhozásban, így a korábbi koalíciós formula nem érvényesülhet tovább.

Második helyre érkezett be a radikális baloldal (SYRIZA), amely határozottan elveti a további megszorításokat. Továbbá bejutottak még a Független Görögök és az Arany Hajnali nevű szervezetek is, utóbbi az első neonáci párt, amely parlamenti mandátumhoz tudott férni. Az biztos, hogy a németek által vezérelt gazdaságpolitika repedezik. Amennyiben a görögök nem hajlandók elfogadni a további mentőcsomagok fejében a megszorító intézkedéseket, úgy ez az eurózónából való kilépésüket, s végső soron a közös valuta bukását jelentheti. Azt hiszem, az integráció szempontjából sorsfordító hetek következnek. A görög válság könnyedén átgyűrűzhet a már így is küszködő mediterrán országokra (Olaszország, Spanyolország és Portugália), amelyek jóval nagyobb gazdaságot képviselnek az Unióban, mint a hellének, így esetleges csődjük is sokkal nagyobb sokkot jelentene a térség többi államának számára.

A merkeli politika és az általa vezetett CDU gyengülését, térvesztését jól jelzik a dán-német határon elhelyezkedő Schleswig-Holstein politikai fejleményei, ahol szintén vasárnap került sor tartományi választásokra. A CDU megtartotta többségét, de épphogy csak egy hajszállal, ám tartományi és egyben országos szövetségese, a Szabad Demokrata Párt (FDP) jelentősen veszített támogatásából és a korábbi 15 % helyett most 8-at szereztek (bár ők valószínűleg annak is örültek, hogy egyáltalán bejutottak, hiszen több előzetes felmérés szerint még az 5 % küszöb átlépése is kérdéses volt). A CDU-FDP koalíció folytatása így lehetetlenné vált, a második legerősebb párt, a szociáldemokraták (SPD) pedig jelezték, hogy nem kívánnak a kereszténydemokratákkal koalíciót kötni. A legvalószínűbb forgatókönyv: az SPD koalíciót köt a zöldekkel és a dán nemzetiségi párttal, így meglehet a gyenge többségük. Üdítő színfoltja volt a választásoknak a Német Kalózpárt mandátumokhoz való jutása, a nemzetközi mozgalom tovább erősödik, és maga a német szervezet is, hiszen már a harmadik tartományi választásokon szereznek képviselői helyeket az elmúlt egy évben. Minden bizonnyal a schleswig-holsteni választások előrevetítik a 2013-as országos választások képét: a CDU megtarthatja vezető szerepét csekély előnnyel, ám koalíciós partnerének kudarcos szereplése miatt elveszítheti kormányzóképességét. Úgy látszik, a SPD nem lesz hajlandó koalíciót kötni a CDU-val (a II. világháború óta két esetben volt erre példa, hogy a két legnagyobb párt szövetséget kötött egymással, ám egyik ilyen együttműködés sem volt túl hosszú életű).

Az eddigi államfő, Boris Tadic taktikus húzásának köszönhetően egyszerre tartották meg az elnök- és parlamenti választásokat, ahol, némiképp leegyszerűsítve, az volt a tét, hogy Szerbia melyik úton halad tovább, az Európa-pártiság mellett marad-e. Ezt majd csak a második forduló fogja eldönteni, hiszen minimális a különbség mindkét választáson. Tadic egy orrhosszal nyert a radikálisokat otthagyó Nikolic ellen, míg a Szerb Haladó Párt (SNS) szintén nüansznyival szerezte meg a többséget a törvényhozásban a demokraták előtt (DS). A koalícióskötések egyelőre kérdésesek, de elképzelhető az a felállás, hogy Tadic majd (ha nyer) kénytelen lesz együttműködni egy SNS-vezette euroszkeptikus(abb) koalícióval.

Az ingatag demokráciával bíró Örményországban az eddigi kormánypártoknak szavaztak bizalmat nagy szavazókedv mellett. Az eredmény miatt valószínűleg nagy változások nem történnek az országban, mely szintén megsínylette igencsak a gazdasági válságot. A nemzetközi megfigyelők (pl. EBESZ, FÁK) szerint a voksolás többé-kevésbé rendben zajlott le.

6 komment

Címkék: görögország szerbia nicolas sarkozy örményország angela merkel kalózpárt euróválság francois hollande francia elnökválasztás 2012


A bejegyzés trackback címe:

https://sejobbsebal.blog.hu/api/trackback/id/tr64493814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.08. 17:21:31

Az eu most két tűz közé került. Jobbról és balról is támadják majd mindegyik tagállamban, az egyik oldalról a bevándorlók (Schengen) és a nemzeti szuverenitás csökkenése miatt , másik oldalról a megszorítások (euro) miatt. Ha vmelyik nagyobb országban megszűnik a közös pénz vagy újra bevezetik a határellenőrzést, akkor a nettó befizető tagállamoknak többé már nem lesz érdeke fenntartani az uniót.
Szerintem Európa jövőjét két kérdés dönti el.
1. Görögo. csődje (ami most már biztosan elkerülhetetlen) után megtudják-e akadályozni Portugália, és Spanyolország bedőlését?
2. Milyen külpolitikát visz majd az új francia elnök, és erre hogyan reagál Merkel?

Noor'ska · http://sejobbsebal.blog.hu/ 2012.05.08. 19:44:55

Fogalmam sincs, mi a megoldás, de ha Görögország visszaáll a drachmára, vitathatatlanul államcsőd lesz és megugrik mégjobban a munkanélküliség. Nagyon nehéz és hosszú évek állnak a görögök előtt, de mondhatnám, hogy azt fogják megenni, amit főztek maguknak. Ismerem a görög mentalitást, volt hozzá szerencsém, így nekik borzalmasan nehéz lesz megszokni az új helyzetet.

Én nem vagyok Merkel híve se, de úgy vélem, hogy most pont a populista, olcsó népszerűséget hajszoló állam tud a legtöbbet ártani a helléneknek. Szerintem Hollande mérséklődni fog az európai vezetőkkel való találkozás után, a kampányszlogeneket mindig a helyén kell kezelni. Bár nyilván nem fogja ugyanazt a politikát folytatni, ami Sarkozy nevét fémjelezte.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.13. 21:40:46

@Noor'ska: Hollande-val kapcsolatban lényegében egyetértünk.

Sokféle véleményt olvastam a görög csőddel kapcsolatban.
Szerintem a több felelőse van jelenlegi helyzetnek. Egyrészről bűnösek a görög politikusok, aki hazudtak reggel, délben, este, és trükkök százaival leplezték a hiányt. Másrészről felelősek a görög polgárok, akik komolyan azt hitték, hogy adócsalásra és korkedvezményes nyugdíjra lehet alapozni egy jóléti államot. Harmadrészről hibáztak az eurokraták, akik végig asszisztálták a költségvetési trükközést. Végül pedig meg kell említeni, hogy az euro, mint közös pénz alapvetően hibás konstrukció, mert eltérő fejlettségű és gazdasági kultúrájú országokat próbál közös monetáris politikára kényszeríteni. (ha egy kicsit több sör lenne bennem talán bátrabb lettem volna, és %-ot is írtam volna)

Noor'ska · http://sejobbsebal.blog.hu/ 2012.05.14. 17:24:48

@Heron44444: Jelen formában a közös valutának valóban vége. Az integrációs lendület véleményem szerint most hosszú évekre megtörik és ismét előtérbe kerülnek a nemzeti szempontok és protekcionista gazdaságpolitikák.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.15. 18:35:06

@Noor'ska: Szerintem az integráció lassulása a válságtól teljesen függetlenül is bekövetkezett volna, mert:
- Most már az új tagállamoknak felvételének több hátránya lenne, mint előnye
- A jogszabály harmonizáció és a közös döntéshozatal politikai akadályokba ütközik (a kulturális különbségek miatt)

A protekcionizmus szvsz nem kerül majd előtérbe (legfeljebb csak retorikai szinten). Egyrészt a globalizáció és a tagállamok gazdaságainak összefonódása miatt, másrészt azért, mert a súlyos deficit gondokkal küzdő országok nem tudnak majd komoly támogatásokat nyújtani a hazai cégeknek.

Én azt mondom, hogy most 2 forgatókönyv lehetséges:
1 A görögök bedőlésével elindul egy láncreakció, aminek a végén becsődölnek a PIIGS országok. Ez katasztrófa lenne, és totális anarchiába lökhetné a kontinenst.
2 Sikerül meggátolni a csődhullámot és Spanyolo., Olaszo. talpon marad. Ebben az esetben hosszú évekig tartó vegetálásra számítok, nyilván több országban megpróbálkoznak majd a protekcionizmussal, de nem ez lesz a főcsapás, hanem a németek által diktált szigorú költségvetési politika.

Noor'ska · http://sejobbsebal.blog.hu/ 2012.05.18. 22:39:12

A "német út" fokozatosan teret veszít, az elmúlt választások eredményei ezt mutatják. Kell lennie egy olyan alternatív válságkezelő programnak, amely nem csak a megszorításokra épít. Európának szüksége van egy saját "New Deal"-re.

Igazad van, még ha a PI(I)GS országok nem is dőlnek be, Európa hosszú recessziós időszakra számíthat. A gazdaság mindenképp stagnálni fog, és ez egyet fog jelenteni a kontinens további háttérbe szorulásával. Ázsia és Dél-Amerika szépen-lassan lehagy minket. A politikai és gazdasági súly már őket illeti meg. Az, hogy ez milyen hatással lesz az integrációra, még a jövő kérdése.
süti beállítások módosítása