HTML

Tomboló

Hírek elemzése, kritikák, cikkek az élet minden területén. Milyen ma Magyarországon élni?

Friss topikok

  • Heron44444 (törölt): Én 2006-ban tettem ilyen tanulmánykörutat a téren, az se volt jobb. Lehet, hogy a mélygarázs hely... (2012.09.17. 19:19) Agymosottak koalíciója és éhségsztrájkja
  • Heron44444 (törölt): Jó az írás, de szerintem ennél általánosabb a probléma. Nem ugyan ez volt fordítva Kertész Imre No... (2012.08.03. 17:42) Gyurta Dániel és a baloldal
  • Noor'ska: Köszönöm megkeresésed, küldtem válaszlevelet. (2012.07.27. 19:08) Egy értelmetlen halál margójára
  • Noor'ska: Igazad van, viszont Pontát senki sem választotta meg kormányfőnek. parlamenti alku révén került a ... (2012.07.16. 16:07) Alkotmányos puccs Romániában
  • Heron44444 (törölt): Röviden két mondattal lehetne összegezni az elmúlt 2 évet: - Orbán Viktorban minimális tisztelet s... (2012.05.30. 16:40) A két év mérlege

Linkblog

2013.02.17. 18:29 Noor'ska

Nekünk pápa kell!

Régen nem írtam, de mivel államvizsga előtt állok, így talán ez érthető és elfogadható. Most azonban mindenképp tollat (billentyűzetet) kellett ragadnom, hiszen Magyarország nagy lehetőség előtt áll.

Mindenkit meglepett XVI. Benedek döntése, amikor bejelentette lemondását. Ilyenre szinte évre pontosan 600 éve nem volt példa (utoljára dicső királyunk, Zsigmond mondatta le XII. Gergely pápát 1415-ben, hogy véget vessen a nyugati egyházszakadásnak). Az, hogy miért mondott le, most nem szeretném boncolni, megteszik helyettem a laikus bulvárlapok, akik mindenhova összeesküvést szőnek.

Egy új konklávé előtt persze az állóvíz felkavaródik, mindenkit az foglalkoztat, ki lehet Péter méltó utóda, s vajon végre megmeri tenni azokat a sorsdöntő lépeseket, amelyeket a liberális sajtó szinte már évről-évre követel (mintha a Vatikán demokratikus alapon működne...). Ilyen kérdések ugye a női papság, a cölibátus eltörlése, a homoszexuálisokhoz való hozzáállás, az abortusz stb. Már most előre mondom, hogy szinte biztos, ilyen változtatásokra nem lehet számítani. A bíborosi kollégium továbbra is konzervatív főpapokból áll, s akiket a sajtó liberálisként aposztrofál, azok szintén konzervatívnak számítanak, maximum a grémium többi tagjához képest szabadelvűek.

A lemondás után szinte azonnal esélyesként emlegették Erdő Péter érseket, igaz, az angolszász média (pl. BBC) listáján a neve még nem szerepelt, de az erős vatikáni kapcsolatokkal rendelkező olasz újságok rendre megszellőztetik a nevét. Egy új pápaválasztás nem is lenne igazi múltba vesző jóslat felelevenítésével: Malakiás próféta szerint a most megválasztott pápa lesz az utolsó egyházfő, akinek uralma alatt eljön a romlás. És nem mellesleg Péternek fogják hívni, vagy a Péter nevet fogja felvenni. Jelenleg három bíboros keresztneve Péter, köztük az esztergomi érseké. Ezt csak érdekességképp írtam le.

Emlékezhetünk, II. János Pál pápa megválasztása hogyan hatott a lengyelekre. Gyakorlatilag az egész nemzetet egyesítette, volt egy közös pont, egy személy, akire minden lengyel fel tudott nézni. Nálunk hasonló lenne a helyzet, még ha nem is ily mértékben, hiszen Lengyelország nagymértékben vallásosabb ország, mint hazánk. Ám mégis, Erdő megválasztása egyértelmű siker, mi több PR lenne Magyarország számára. Éppen ezért szurkolnunk, ha tetszik, imádkoznunk kell, hogy a konklávé a mi érsekünket válassza meg Szent Péter trónjára. Egyes idióta szélsőséges hangok folyamatosan előjönnek Erdő vélt zsidó származásával, ám hiszem, hogy ez nem lehet akadály. Ha megválasztják, ez lenne Magyarország legnagyobb sikerese hosszú évszázadok óta. Magyarországnak kijár egy pápa. 1000 éve keresztény ország vagyunk, a katolicizmus egy stabil támpontja. A "kereszténység védőbástyájaként" évszázadokig védtük tatártól, töröktől Európa szerencsésebbik felét. Ha valaki, akkor Magyarország megérdemli, hogy pápát adjon a szent egyház élére.

És nem mellesleg Bakócz Tamás érsek pontosan 500 éve csúszott le a pápaságról a Mediciek ármánykodásainak köszönhetően. Mi ez, ha nem a sors játéka? 1513-ban nem sikerült. 2013-ban fog? Miért ne?

Szólj hozzá!

Címkék: pápaválasztás Erdő Péter XVI. Benedek


A bejegyzés trackback címe:

https://sejobbsebal.blog.hu/api/trackback/id/tr235085533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása