HTML

Tomboló

Hírek elemzése, kritikák, cikkek az élet minden területén. Milyen ma Magyarországon élni?

Friss topikok

  • Heron44444 (törölt): Én 2006-ban tettem ilyen tanulmánykörutat a téren, az se volt jobb. Lehet, hogy a mélygarázs hely... (2012.09.17. 19:19) Agymosottak koalíciója és éhségsztrájkja
  • Heron44444 (törölt): Jó az írás, de szerintem ennél általánosabb a probléma. Nem ugyan ez volt fordítva Kertész Imre No... (2012.08.03. 17:42) Gyurta Dániel és a baloldal
  • Noor'ska: Köszönöm megkeresésed, küldtem válaszlevelet. (2012.07.27. 19:08) Egy értelmetlen halál margójára
  • Noor'ska: Igazad van, viszont Pontát senki sem választotta meg kormányfőnek. parlamenti alku révén került a ... (2012.07.16. 16:07) Alkotmányos puccs Romániában
  • Heron44444 (törölt): Röviden két mondattal lehetne összegezni az elmúlt 2 évet: - Orbán Viktorban minimális tisztelet s... (2012.05.30. 16:40) A két év mérlege

Linkblog

2012.05.27. 16:19 Noor'ska

Szomszédi (v)iszony

 A szomszédos országokban lezajlott, utóbbi hónapok változásai sajnos olyan helyzetet fognak eredményezni, amely külpolitikailag is próbára teheti az Orbán-rendszert.

2012 márciusában időközi választásra került sor a Felvidéken. 2 év után ismét visszatérhetett a hatalomba a Smer és annak karizmatikus, Orbánhoz hasonlóan demagóg vezetője, Robert Fico. A 2006 és 2010 közötti, a kisebbségi magyarság számára rémes időszak talán még sem fog visszaköszönteni, hiszen az alkoholista Ján Slota vezette SNS ezúttal kiszorult a törvényhozásból. A Smer egyedül is képes a kormányzásra. Fico jóval mérsékeltebb hangot ütött meg Magyarországgal szemben, mint korábban, ám ennek egyik oka talán az lehet, hogy a szlovák kormányfő szavaival élve, "most sokkal fontosabb dolgaik is vannak." A Fico-Orbán találkozó is azt mutatta, hogy a kényes témákat egyelőre kerülik (így a kettős állampolgárság ügyét). Ám előbb-utóbb valamelyik félnek lépnie kell a megoldás irányába, és ez nem egy konfliktushelyzetet fog szülni...

Romániával a Basescu-éra óta a kapcsolatok viszonylag normalizálódtak, még ha elő- előkerültek egyes tabutémák (pl. az autonómia). Azt lehet mondani, hogy ahogy Szlovákiával Dzurinda bukása után romlott a viszony, úgy javultak a kétoldalú kapcsolatok keleti szomszédunkkal. Ennek most úgy tűnik, vége, hiszen a baloldal ragadta magához a hatalmat Romániában. Basescu kormányfője, a magyarul is jól beszélő Ungureanu alig két hónapig kormányzott, amikor belebukott a marosvásárhelyi önálló magyar nyelvű orvosi kar ügyébe. Victor Ponta, a szociáldemokraták miniszterelnökének első dolga volt, hogy felülvizsgálja a korábbi döntést. A viszonyt tovább fogja mérgezni a Nyírő József-ügy, akinek megítélése szomszédunkban hasonló Wass Albertéhez. Az újratemetést a mai nappal már sikerült megakadályozniuk, de az ügynek nyilvánvalóan lesz folytatása.

Tadics és a demokraták nagy reményeket fűztek a választások elébe, ám Szerbia is a változások útjára lépett. A parlamenti választásokon a Haladó Párt kis előnnyel tudott győzni, de ami még meglepőbb volt: az elnökválasztások második fordulójában Tomiszláv Nikolics legyőzte a 2004 óta regnáló elnököt, így ő lehet az új államfő. Azontúl, hogy az európai integráció mértéke is lefékeződhet a balkáni államban, a magyar kapcsolatokban is változás következhet be. Ne feledjük, Nikolics anno a Seselj-vezette Szerb Radikális Pártban kezdte pályafutását. Szinte biztos, hogy a Vajdaság további önállósodása, ami az utóbbi években zajlott, meg fog torpanni.

51 komment · 1 trackback

Címkék: szlovákia románia szerbia


A bejegyzés trackback címe:

https://sejobbsebal.blog.hu/api/trackback/id/tr94549174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán, Európa és a kisantant 2012.05.27. 18:41:41

Várható volt, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik: a magyar kisebbségek szempontjából legfontosabb három szomszédos államban sorra olyan kormányok alakultak, amelyek a korábbiaknál biztosan vagy várhatóan kevésbé kooperatív módon viszonyulnak majd nemzett...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icceman 2012.05.27. 18:31:51

A harmadik mondatból kimaradt valami...

w650 2012.05.27. 19:32:58

De a lényeg benne van :).

SzaszaG1 (törölt) 2012.05.27. 19:42:50

Az olvasó fantáziájára bízzák. :-)

tapasz13 2012.05.27. 20:10:41

A destruktív viszály keltésnek mindenütt
korlátokat állítanak.A magyar kormány elszigetelődik.Unortodox jó szomszédi viszonnyal próbálkoznak Orbánék...

kvadrillio 2012.05.27. 20:50:12

Címlap
Belföld
Külföld
Európa 2020|
Európa|
Wikileaks|
Fehér Ház
Gazdaság
Tech
Tudomány
Kult
Sport
Vélemény
Videó

RSS
Külföld
Molotov-koktélokkal támadtak afrikai menekültekre Izraelben

Index

2012. május 27., vasárnap 15:23 | [5 órája frissítve]

|

Folyamatosak az afrikai menekültekkel szembeni atrocitások Izraelben. Az utolsó támadások után az Egyesült Államok külügyminisztériuma is bírálta az országot a menekültek jogainak megsértéséért. Legutóbb Molotov-koktélokkal támadtak meg néhány eritreai menekültet, ám a támadásban csupán egy ember sérült meg, aki megpróbálta eloltani a keletkezett tüzet. Az éjszakai támadások az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak lettek Tel Aviv lerobbant területén, ahol afrikai menekülteket szállásoltak el a hatóságok – írja a Los Angeles Times.

Izrael csak az izraelieket szereti !

DE EZ NEM FAJGYŰLÖLET NÁLUK !!!!!

...

Noor'ska · http://sejobbsebal.blog.hu/ 2012.05.27. 21:47:07

@icceman: Javítottam, újraolvasáskor automatikusan odaképzeltem azt a szót :)

micsoda? 2012.05.27. 22:19:42

Csak azt tudnám, miért kellet Nyirő József újra temetésébe beleavatkoznunk. Pitiáner ügy az országok közötti kapcsolatban. A Sz@r keverésében elsők vagyunk.

zembertelen 2012.05.27. 22:50:59

Probléma megoldva!
Vezérünk már nyomtatja a "Nagy Magyarország" autós matricát, ezt fogja osztogatni a szomszédos országok államfőinek!

Mesterlövész 2012.05.27. 23:23:02

@kvadrillio: Ember, eltévesztetted a házszámot, van egy olyan sejtésem.

hungarisztan 2012.05.27. 23:34:41

A sokak által lenézett, „halszagú” nyelvrokonok országa, Finnország folyamatosan arra törekszik, hogy a szomszédos országokkal a lehető legjobb viszonyt ápolja. Többek között azokkal a svédekkel és azokkal az oroszokkal, akik 1917-ig (!) felváltva uralkodtak rajtuk. A finnek a második világháború után kb. 1 évtized leforgása alatt jóléti, iparosított (azóta egyértelműen ipari) államot faragtak egy alapvetően földművelő államból, melyet éppen irtózatos háborús jóvátételi kötelezettség terhelt (természetesen a SZU irányába). Ugyanúgy megvan a maguk nemzeti traumája (kvázi „Trianonja”) is az elcsatolt Karjala tartomány képében.

A finnek EZEKKEL AZ ÉVEZREDES SÉRELMEKKEL EGYÜTT azt az utat járják, hogy szomszédaikkal minél jobb viszonyt akarnak ápolni. Ennek részben olyan eredményei vannak, hogy a kereskedelmi kapcsolatok olajozottan működnek, Finnország egyik legnagyobb (ha nem „a” legnagyobb) felvevőpiaca Oroszország, ugyaninnen olcsó nyersanyagot is importálnak, ami megintcsak jót tesz a gazdaságnak és az állampolgárok jóléti szintjének. De ugyanide tartozik az is, hogy a kb. 6%-nyi (!) svéd kisebbség miatt kötelező nyelv a svéd, sőt, hivatalos államnyelv (!!!), azaz elméletileg minden közhivatalban lehet svédül ügyet intézni. Arról a Svédországról beszélünk, amelyik többszáz éven keresztül különböző fokú autonómiájú alattvalóként, ámde gyakorlatilag mégiscsak gyarmatként kezelte Finnországot.

Északi nyelvrokonaink minden probléma (embercsempészet, prostik, drogcsempészet, egyéb bűnözés begyűrűzése) ellenére jó viszonyt ápolnak mind Oroszországgal, mind Észtországgal.

Finnországban jó élni.

--------------------------------

Magyarországon ha véletlen nincs balhé a szomszédokkal, akkor csinálunk. Állami szinten. Többek között a magyar országgyűlés elnöke (!) személyesen megy haragot szítani. A népnek meg ez tetszik.
Nincs környező ország, akivel jóban lennénk. Persze mi nem tehetünk róla, ők utálnak bennünket „ok nélkül”. És persze az EU is ellenünk van. Meg az egész világ szembe jön az autópályán.

Jó élni Magyarországon?

No, hát akkor lehet összefüggéseket keresni.

Bicepsz Elek77 2012.05.28. 05:42:10

@hungarisztan: Finnorszag alapvetoen egy "parkolopalya" Magyarorszag meg "atjarohaz". A teruleten alig van nepsuruseg, nincsenek nagy teruletu, ertekes foldjei. Oroszorszaggal szemben az eselye kb. mint a lottootosnek.
A vilag les...r minket(vagy szerinted az IMF vagy az EU kozpont a vilag??).
A szomszedaink tolunk loptak. Az termeszetes, hogy a tolvaj tovabbra is tamadja azt, akitol lopott(hiszen tudja, hogy az nem az ove).

Bicepsz Elek77 2012.05.28. 05:42:44

@hungarisztan: Finnorszag alapvetoen egy "parkolopalya" Magyarorszag meg "atjarohaz". A teruleten alig van nepsuruseg, nincsenek nagy teruletu, ertekes foldjei. Oroszorszaggal szemben az eselye kb. mint a lottootosnek.
A vilag les...r minket(vagy szerinted az IMF vagy az EU kozpont a vilag??).
A szomszedaink tolunk loptak. Az termeszetes, hogy a tolvaj tovabbra is tamadja azt, akitol lopott(hiszen tudja, hogy az nem az ove).

mese1 2012.05.28. 06:12:53

Romániában és Szerbiában a szocdemnek álcázott vagy tán nem is álcázott fasiszták nyertek...

kormányzó 2012.05.28. 07:38:16

@mese1:
Nálunk meg,polgárinak és kereszténynek álcázott újfasiszták.
Há' most mond! Milyen az élet.

lobster thermidor 2012.05.28. 08:18:01

@hungarisztan:

Jaj , ne mondd már ezt!
Miért kell itt mindent félremagyarázni? Kövér megmondta, hogy magánemberként vett részt az eseményen, és Nyírőt, mint írót tiszteli.

"Különben is minden rendben volt, csak egy kétlejes igazoláson bukott meg az egész temetés, de mi nem fogunk felülni a románok durva provokációjának. Nálunk soha nem fordul elő, hogy a hivatal mulasztása miatt, az ügyfelet érheti hátrány." - mondta a Duna TV Heti Hírmondó című műsorában Kövér László

www.hirado.hu/Hirek/2012/05/27/20/Egy_ketlejes_igazolason_bukott_meg_Nyiro_Jozsef_ujratemetese.aspx

csabakirályfi 2012.05.28. 08:28:28

"A szomszédos országokban lezajlott, utóbbi hónapok változásai sajnos olyan helyzetet fognak eredményezni, amely külpolitikailag is próbára teheti az Orbán-rendszert."

Mert egyéb külpolitikai témákban ez a rendszer teljesen rendben van, ugye?!

Pan Modry 2012.05.28. 09:04:18

Ez az ugrabugra azert van mert a magyar kormanyzati teljesitmeny egy nagy nulla.

Peldaul szlovakia ujra novekszik mikozben magyarorszagon recesszio van, es igy probalja mutatni a kormany a ketbites szavazoknak hogy csinal valamit.

Szanalmas egy fos ez a magyar kormany, szegyellem hogy ilyen szaremberek vezetik a hazamat.

durcás 2012.05.28. 09:19:22

@lobster thermidor: Biztosan kötelező irodalom volt az előző, még a rendszerváltás elötti munkahelyén, a Kádár érában, a Politikatudományi Intézetben (lehet, hogy nem pontos a név .). Vannak események, ahol nincs magánember/hivatalos ember státusz! legalább is a politikában nincs!! Nem jó, hogy ebben a világban egyedül maradunk! Miért is???

peti6 2012.05.28. 09:30:34

@Pan Modry: Ez az "írásocska" pedig a te teljesítményedet minősíti, ugyanúgy, mint a poszt írójét. Ezt, még ha teljes unalom vett rajta erőt, akkor is nagyon nagy kár volt megírni.
Ilyen semmitmondó "írások" is csak az indexen jelenhetnek meg.....

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.05.28. 09:38:55

index.hu/kulfold/2012/05/27/ponta_szerint_romanellenes_nyiro_ujratemetese/

Így van, pontosan erre van szükség. Ahelyett, hogy összefogunk, mindenkivel összerúgjuk a port ilyen baromságok miatt. Az egész országnak rosszabb azért, hogy a fidesz megszólítsa a jobbantakat.

pjm 2012.05.28. 09:41:18

@kvadrillio: erre szokták mondani, most hogy jön ez ide??? Már arra gondolsz, amikor magyar-izraeli határátkelőt avatnak? vannak még nemzetek a magyar és zsidón kívül, azzal törődjél!!!

Tita nick 2012.05.28. 09:42:10

Már két éve reménykedtek. Először telekürtölitek a nyugati ballib sajtót. Nem jött be. Most meg a környező országokban bíztok. Szánalom.

pjm 2012.05.28. 09:45:21

@ormány triktor: előre viktor, nekünk megy egyedül is!! biztosan ki tudnánk tartani legalább 30 másodpercig, Aztán hadat üzennénk európának, kimennénk sopron határába azzal az ötezer valamirevaló katonánkal és felmutatnánk a középső ujjunkat. Kb ebben ki is merülne az erő. Szerencsére ekkor már az értelmesebbje odaát lenne. Itt meg nyugodtan ülhetnének a lovon háttal nyilazva a nagymagyarok zsidótlanított fajtenyészbikák és tömjénzsoltkeresztények. Nem lennének túl sokan....

pjm 2012.05.28. 09:48:01

@Tita nick: neked bellülrő mossák a hajadat. Azt sem tudod, mi az a ballib, csak a segg ezt tolja az orrodba, Van nektek önálló véleményetek, vagy csak a kedves vezető alfarhagját kongja az az üres fejetek? Nem hiszitek el, hogy szar van és lesz, nézzétek meg a nyugdíjtáblát 2013-tól. 500ezer fizetés 70ezer nyugdíj, és a pártiroda sem fog örökké tartani. Az elődök is azt hitték, de mégsem...

Tita nick 2012.05.28. 10:08:36

@pjm: Na és náci nem vagyok? :-)

mese1 2012.05.28. 10:12:23

@kormányzó: bizonyítsd be, mert nincsenek ilyen jelek, nálunk az utolsó tömegbe lövető a demokrata Gyurcsány volt...

lobster thermidor 2012.05.28. 10:14:11

@durcás:

Ha akkor nem is, de most kötelező olvasmány lesz. Tudják csak meg idejekorán a magyar gyerkőcök, hogy kifélék-mifélék is a szomszéd népek, meg természetesen azt is, hogy milyen ármány fajta az a zsidó.
A népek közötti megbékélés, és a békés egymás mellett élés ügye két, három generációra felfüggesztve!

pjm 2012.05.28. 10:20:32

@Tita nick: Nem, náci nem vagy, mert azok meg azt hitték, ők az alfarhang kibocsájtói egyedileg. Szépen ment is a zsidótlanítás, csak azok a büdös ruszkik közben meg kizavarták innen őket. Fujj, eltakarítani a szovjet emlékművet!! (igaz Ausztriában állnak és ápolják őket, de a büdös labanc is csak minket bánt!). Szépen be is lehetne faragni őket a nagy hegybe, a szentháromságot: horthy, szálasi,orbán,tömjén. Bár gondolom hivatkozhatunk arra, hogy lám, nálunk a cigányság mennyire nincs elnyomva, miniszterelnökségig vitték...De igazat adok neked, jobb a szélbe beállni és a lehető legnagyobb szeletet kifogni most, mert egy demokráciában már nem fog menni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.05.28. 11:22:59

...és? miért is került ez ki a főoldalra? nem értem.

Kék az ég 2012.05.28. 12:19:03

Romániával a Basescu-éra óta a kapcsolatok viszonylag normalizálódtak, még ha elő- előkerültek egyes tabutémák (pl. az autonómia).

Ezt honnan vetted?

mno.hu/migr/elveszitheti_parlamenti_kepviseletet_az_erdelyi_magyarsag-229713

Elveszítheti parlamenti képviseletét az erdélyi magyarság?
MNO

2010. április 13., kedd 17:15

A romániai parlamenti küszöbnek a jelenlegi öt százalékról tíz százalékra való emelését SZORGALMAZZA Traian BASASCU román államfő, aki kétpárti parlament mellett tette le a garast.

hungarisztan 2012.05.28. 12:29:06

@Bicepsz Elek77: Mondd, olvasol is, vagy csak írsz? Milyen parkolópálya? Még egyszer elmondanám akkor: Finnország történelme során először 1917-ben nyerte el függetlenségét, mégpedig pontosan attól a Lenintől, akit érthető okokból mi eléggé utálunk.
Picit később indultak és picit mélyebbről, mint mi.

A tőlünk lopó gazemberekről: olvass utána Karjalának. A mai napig pontosan ugyanolyan fájó pontja a finn történelemnek, mint nekünk Trianon. Számukra az a lopás. Neki is mentek Oroszországnak – nem véletlenül volt a nagyon durva háborús jóvátételi kötelezettség.

Ezzel együtt Finnország külügye és diplomáciája FELISMERTE az orosz piac domináns szerepét, és azt mondta, hogy volt, ami volt, legyünk jóban. Fontosabb a jelen és a jövő, mint a múlt.
No, ezt a borzasztóan bonyolult összefüggést a magyar választók döntő többségének még nem sikerült lederiválnia. Hiába na, ehhez már doktorátus kell. (Nem Schmitt-féle!)

„ A teruleten alig van nepsuruseg, nincsenek nagy teruletu, ertekes foldjei.”
Ezt Magyarországgal összehasonlítva állítod? Nézz már rá a térképre...
Milyen térképvetület az, amelyik azt hozza ki, hogy ott nincsenek nagy területő földek, míg itt igen?

Lehet, hogy az éghajlati sajátosságokból eredően nem kétszer vetik a búzát, vagy eleve nem is búzát termesztenek – na de hogy értéktelen lenne az a föld? Tudjuk, miből áll Finnország GDP-je? A Nokián kívül gyakorlatilag fafeldolgozó-ipar valamint szintén erre épülő papírgyártás. Újdonságot mondok: a fa meg földben nől. Ilyen, na. Ez neki a tulajdonsága. Értéktelen földek... Szerintem a seggünket vernénk a földhöz örömünkben, ha harmadannyi értéket ki tudnánk termelni a kiváló minőségű földjeinkből, mint amit ők kitermelnek a tundrán. Nem is értem, mit akartál ezzel mondani.

Amúgy meg – ne haragudj, hogy ezt mondom – prototípusa vagy a mindig mindent kimagyarázó, másra hárító, felelősséget magától eltoló, önámító magyarnak.
Azt próbálod itt beadni nekem, hogy Finnországnak könnyű (volt). Hát, próbálnál meg ott mezőgazdaságot csinálni! De mást mondok: ipar sem volt ám ott mindig! Mivelhogy Finnországnak még annyi nyersanyaga sincs, mint amennyi nekünk. De csináltak ipart. Részben persze azért, mert az oroszok elektromosságban és iparcikkekben (acélban) kötelezték Finnországot a háborús jóvátétel megfizetésére – na de ez nem hullott az ölükbe! Ott bizony mínusz 30 fokban építették a vízerőműveket (például egy eséssel alig rendelkező folyónak, az Oulujokinak pusztán egy 200 km-es szakaszára felhúztak 34 (!) erőművet, sok kicsi sokra megy alapon), csak azért, hogy a ruszkiknak ki tudják termelni a hadisarcot. Az erőmű aztán ott maradt nekik, és jószerivel ingyen termeli az áramot az iparnak és a lakosságnak. Na de hogy ennek a kiépítése fáklyásmenet lett volna... Menj el (szívesen látják a magyarokat mindenhol), nézegess fotókat a körülményekről! Recsk ahhoz képest all-inclusive maldív-sziteteki nyaralás!
A finn finomacélgyártás (hogy mást ne mondjak: Fiskars termékek) azóta világhírű. Pedig se vasérc, se szén nincs hozzá. Importálják, mert az olcsó energiával még így is megéri a gyártás. Igaz, az olcsó energiát nem orosz földgázból csinálják...

Nem is tudom, hogyan lehet képes valaki olyan képtelenséget állítani, hogy egy Finnország adottságaival rendelkező országnak bármiben – BÁRMIBEN! – is könnyebb lett volna. 1300 kilométernyi határral a fenyegető orosz medvével... A határrendészeten kívül Finnország 350ezer felfegyverzett tartalékost tart hadrendben, just for case... Az is ingyen van, nyilván. Könnyű lehet nekik, mert ők nem átjáróház. Ja, azért nem átjáróház, mert tesznek érte. Például NATO tagok, és köszönik szépen, jól elvannak vele, nem vinnyognak, hogy külföldi érdekek, meg hogy fölösleges és drága...

Ember, nem tudod, miket beszélsz. Azért hoztam fel példának Finnországot és nem másik országot, mert mind a történelme, mind a többi adottsága hasonló, ha nem sokkal rosszabb, mint a mienk. Évezredes elnyomatás két oldalról, majd vesztes háború Oroszországgal, elcsatolt terület, hidegháborús fenyegetettség, hatalmas őrzendő határterület, majd napjainkban durva bevándorlási és ezzel járó, igen kemény szervezett bűnözési problémák (Balti államok, Lengyelország, Oroszország).
Ezzel együtt akart Finnország békülékeny, a gazdaságot olajozó diplomáciát és külügyet csinálni.

Erre te azzal jössz, hogy persze, mert... Nincs persze. Akarat van, mentalitás, meg munkamorál. Vagy ezek hiánya.
Felejtsd már el, hogy mi vagyunk a világ mártírjai. Lófaszt. Pont annyira vagyunk mártírok, mint egy csomó másik ország. Csak erről nem akarunk tudomást venni, mert az nem fér bele a kényelmes világképünkbe, amelyben mindenki ellenünk szövetkezik.

Jelen helyzetben például ki a fasz kényszerít bennünket, hogy egy nyilas írót csakazértis újratemessünk egy másik ország területén? Nooormááális? Hát te mit szólnál hozzá, hogyha például a szlovákoknak eszébe jutna, hogy jó lenne egy pöpec kis újratemetési ceremóniát gründolni Magyarországon egy „derék” szlovák szélsőségesnek? Megjegyzem, épeszű ember nem támogat népirtással szimpatizáló tanokat, ill. azok képviselőit. Sem olvasással, sem újratemetéssel, állami tiszteletadással meg aztán végképp nem. Függetlenül attól, hogy a népirtást jobb- vagy baloldali ideológia nevében kívánják elkövetni.

Erre mi (mármint én nem, de a nép választott vezetői) mit csinálunk? Nekifutásból seggbe rúgjuk a szomszédot, aztán vinnyogunk, hogy bennünket mindenki bánt. Ez igen! Felelős, felnőtt viselkedés! De nem baj, mert ez a jó kurucos mentalitás. (A valódi kurucok meg forognak sírjaikban, de az már mindegy.)

Ja, meg ugye alap, hogy mindenki ún. Nagymagyarországos matricával jár-kél szanaszerte Európában. Tegyük félre azt, hogy eme „igazmagyarok” mit sem tudnak az adott (amúgy a magyar történelem egészéhez képest NAGYON RÖVID) kor körülményeiről, úgyismint etnikai és nyelvi megoszlás a monarchián belül (ami bizony nem felénk billenti a mérleg nyelvét), vagy a rezsim a többség (!) számára elnyomó kisebbségi (!) politikájáról, adott esetben erőszakos visszaéléseiről. De még ha ezt félre is tesszük, még mindig ott van az a picinyke blődli, hogy vajon mivégre nagymagyarországozik mindenki. Merthogy valaha volt ilyen? És? Emlékeim szerint a magyarok még csak vándorolgattak, honfoglalgattak (könyörgöm, a nevében is benne van, hogy elFOGLALTUK, kvázi másoktól!), amikor itt már szláv (morva) törzsek éltek. Most akkor rakjanak ki a szlovákok pánszláv matricákat, merthogy valaha itt éltek szlávok? Temetgessenek újra pánszláv ideológiákat hirdető szlovákokat Magyarországon? Vagy egy másik példa: próbáljuk meg elképzelni, amint a török kamionos a Magyarországnál véget érő Oszmán Birodalom matricájával pöfög végig nálunk – hát az első parkolónál messzebb nemigen jutna vele, már ha a hatóságok egyáltalán beengednék mindenféle roppant fontos formai előírásokra való hivatkozással. (Azzal a különbséggel, hogy mi a hatóságainkat azért tartjuk, hogy még saját magunkat is izzókészlettel, meg egészségügyi doboz lejáratával szivassanak... Kollektíve ennyi eszünk van, vazze.)

Szóval hagyjuk egymást ezekkel a lózungokkal, hogy mer' bezzeg nekünk milyen nehéz itt, meg mindenki minket bánt az átjáróházban.
Javarészt azért önként járulunk a bránerhez. Aztán meg megy a picsogás ezerrel. Ugyanmár.

Drang 2012.05.28. 13:18:12

@hungarisztan: Talán ha a románok és a szlovákok - a saját, nagyobb arányú magyar kisebbségükre tekintettel - kötelezővé, sőt hivatalos államnyelvvé tennék a magyart, valószínűleg mi is sokkal pozitívabban tudnánk hozzájuk viszonyulni.

Tita nick 2012.05.28. 13:30:58

@pjm: Szerintem növeld a napi adagot, mert a végén még kárt teszel magadban. Jó egészséget!

hungarisztan 2012.05.28. 13:38:08

@Drang: Ja, azért kell szálasista írót újratemetni, mert nem államnyelv a magyar.

Sírjak vagy röhögjek, ez itt a kérdés.

kigyurt álat 2012.05.28. 13:53:43

szlovák és román szocialisták = nacionalista magyarellenes szélsőjobb.

Nem véletlen, hogy nemzetiségi kérdésekben hazai részről a baloldal a ki nem mondott szövetségesük.

Drang 2012.05.28. 14:00:14

@hungarisztan: Te jöttél itt a remek finn nemzetiségi politikával, meg hogy lehet összefüggéseket keresni. Hát én rámutattam egyre. És igen: ha Romániában államnyelv lenne a magyar, nem kerülne sor ilyen gesztusokra. Sírás vagy röhögés közben elgondolkodhatsz akár azon is, hogy nem feltétlenül csak a magyarokban lehet a hiba.

Noor'ska · http://sejobbsebal.blog.hu/ 2012.05.28. 14:36:49

@Kuviklacz: Magyarország eléggé homogén lakosságú, itt nincs miért államnyelvvé tenni a románt pl. Ha erre gondoltál.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.28. 14:40:53

Ez egyértelmű provokáció a fidesz banda részéről ez az újratemetés és figyelem elterelés a nagy bajokról. Ha fordítva lenne a törpe majom már toporzékolna és alkotmányt módosítana!

Szánalmas egy csürhe és ne csodálkozzunk, ha az egész világ már utál bennünket!

bkkzol 2012.05.28. 15:08:33

Keressenek már egy papírt, hogy ki ásta elő ( a szó szoros értelmében)ezt e szerencsétlen nyilas barmot Spanyol honból? Ki támogadta anyagilag a fuvart. Ha nagyon fontos a végakarata akkor tegyék a csomagtartóba a poját és kaparják el ahol akarják.

déjá vu39 2012.05.28. 15:24:18

@Drang írta Hungarisztánnak: "Te jöttél itt a remek finn nemzetiségi politikával, meg hogy lehet összefüggéseket keresni. Hát én rámutattam egyre. És igen: ha Romániában államnyelv lenne a magyar, nem kerülne sor ilyen gesztusokra. Sírás vagy röhögés közben elgondolkodhatsz akár azon is, hogy nem feltétlenül csak a magyarokban lehet a hiba. "

Nem világos kapcsolat Hungarisztannak a Finnországról szóló hozzászólásával. Finnországban sem államnyelv sem az orosz, sem a svéd. Viszont, ha pl. egy iskolában elegendő számú magyar jön össze, akkor szülői kérésre a magyar nyelvet is kötelező oktatni. És nem kérik cserébe, hogy mi is oktassuk a finnt.

déjá vu39 2012.05.28. 15:29:28

@hungarisztan: Igaz minden mondata Finnországról.
Hadd tegyek hozzá még valamit. Kiszámítható az élet, ha a hivatal azt mondja hogy AAA... akkor holnap is azt mondja hogy AAA. Nincs olyan, hogy ma beterjesztenek egy törvényt, amit holnap elfogadnak és tegnapelőttől érvényes.
Persze, nekik is vannak problémáik - erről majd máskor.
Csak az a hosszú tél ne volna.

hungarisztan 2012.05.28. 15:51:18

@Drang:
Nézd, én nem állítottam, hogy csak a magyarokban van a hiba. De ez „az egész úgy kezdődött, hogy a másik visszalőtt” jellegű gondolkodás zsákutca.

Itt egy tanulságos példamese, én azt hiszem általános iskola első osztályban olvastam az „okos enged, szamár szenved” mondás kisiskolásoknak szánt értelmezése kapcsán, szerintem már akkor sem okozott nagy problémát megérteni:
www.nepmese.hu/mesetar/Mes%C3%A9k/K%C3%A9t-kecske-tal%C3%A1lkozott-egy-pall%C3%B3n/details

A remek finn nemzetiségi politikán lehet gúnyolódni, de a tények tények:
Finnországban az egy főre jutó nemzeti össztermék 2009-ben közel 44600 USD, míg Magyarországon ugyanez közel 13000 USD. Finnországban ezért jó élni, Magyarországon meg nem. Mármint ezért sem.

Szerintem nehéz vitatkozni vele, hogy valamit jobban csinálnak, de próbálj meggyőzni, hátha sikerül.

Ja, meg lenne egy olyan kérdésem is, hogy vajon Magyarország mikor ismeri el hivatalosan valamelyik roma nyelvet, tekintettel a min. 2%-nyi roma populációra (amely egyesek szerint már 5-10%).
Merthogy Finnországban él 1 ezreléknyi (nem százalék, ezrelék! már ha értjük a különbséget) lapp, akik mindenféle önrendelkezési, parlamentáris, iskolafenntartási, nyelvhasználati és egyéb jogokkal rendelkeznek. Csak úgy mondom, hátha akad sepregetnivalónk a saját házunk táján is.

Tudom, most jön az, hogy a lappok nem cigók, és különben is... hogy jövök én ahhoz, hogy holmi finn példákat hozok arra, hogy tán békességben is lehet élni.

Hát, ti tudjátok, cimbora. Egyszer majd megüt a guta benneteket a fene nagy hepciáskodásban...

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.28. 17:38:38

@hungarisztan: Fölösleges belemenni abba a játékba, hogy melyik népnek szarabb, melyiknek nehezebb. Finnország és Magyarország közt túl sok a különbség ahhoz, hogy komolyan össze lehessen hasonlítani a két ország eredményeit. Maradjunk annyiba nekik is kijutott a szarból, nekünk is.
Abban ma mindenki egyetért, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak egyértelmű kudarc. Újra kell gondolni nagyon sok mindent, és tanulni kell más népektől. Én sok embertől hallottam már, hogy a Finn csoda egy fontos eleme volt az oktatás fejlesztése. Nyilván rossz megoldás lenne a betűről betűre átvenni az ottani oktatási rendszert, de a szemlélet módot eltanulhatnánk tőlük. (Orbán kormány lényegében azzal van elfoglalva, hogy a saját ideológiájával tele tömje a tantervet. Egy normális oktatási reformra már nem futotta...)

pjm 2012.05.28. 18:21:24

@Heron44444: Igen, egy alapvető különbség van, az emberek agya.

hungarisztan 2012.05.28. 21:51:20

@Heron44444: Nem, valóban nincs értelme belemenni abba, hogy kinek rosszabb. (Bár léteznek erre elég objektív indikátorok is, a legegyszerűbb és mindenki számára hozzáférhető ezek közül a hőmérő...) Ha már belemegyünk, sok más példát is lehetett volna hozni – már ha lenne fogadókészség rá, hogy tanuljunk mások jó és rossz példáiból. De nincs: épp hogy ez a magyar társadalom egyik legneuralgikusabb pontja: bármikor bármelyik parasztvakító futóbolondnak képes elhinni, hogy mi vagyunk a legkülönlegesebbek, mi vagyunk a legtöbbet szenvedő, mi ellenünk fog össze az egész világ ésatöbbi, ésatöbbi. Imádunk az önsajnálatban tapicskolni, csak közben azt nem vesszük észre, hogy elmegy mellettünk a világ.

„Abban ma mindenki egyetért, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak egyértelmű kudarc.”
Nem, nem ért egyet mindenki.
Még ha az olyan elvont (ám nagyon is kézzelfogható) fogalmakat nem is nézzük, mint a szabadság, önrendelkezés, demokratikus (arra hajazó, na!) berendezkedés, akkor is léteznek rá mérőszámok, amelyekkel feketén-fehéren kimutatható, hogy egyesével és össztársadalmilag is jobban élünk, mint '89 előtt. Más kérdés, hogy élünk-e annyira jól, mint amennyire élhetnénk. Erre már sokkal inkább válasz a kudarc, ez azonban egy relatív kudarc (ami persze nyilván nem vigasz). A hamis nosztalgiának mindazonáltal nem szabad bedőlni, sőt, kifejezetten kártékony azt a nézetet terjeszteni, hogy a rendszerváltás, mint olyan, kudarctörténet. Sok eleme természetesen az, de végzetes tévedés lenne ebből azt deriválni, hogy értékes hozadéka nem volt és jobb lenne az egészet visszacsinálni, mert Kádár alatt vót munkája mindenkinek. (Igen, volt. Meg hitelvállalása is, amit ugyan nem ő vett fel, hanem helyette az állam, csak attól még neki (nekünk) kell megfizetni. Megjegyzem, a túlköltekezésből azóta sem bírunk kinőni.)

Az oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés erősítése nem csak a finn csodára jellemző. A jóléti társadalmak ma már javarészt tudásalapú társadalmak. Svájc, Németország, a távol-keleti kistigrisek, Japán, Skandinávia, az USA stb. mind-mind a GDP-jük 2-3%-át K+F-re fordítják, mert ez hozza hosszú távon a bevételt. A lista élén Izrael áll 4,2%-kal. Érdemes hozzátenni, hogy ez az OTTANI GDP-k %-ában értendő, ami picit magasabb, mint az itteni... Magyarország a saját, nem túl impozáns GDP-jének 0,9%-os K+F költésével kullog Európa végén, nagyjából Belorussziával egy szinten... (Nem mintha a puszta költés arányban állna a lukrativitással, mert ha ezt is figyelembe vesszük, még siralmasabb a helyzet.) Ráadásul ez a szám egyre csökken, amire a politikai populizmus is szépen rákontráz: minek nekünk ennyi „ingyenélő”, tessenek inkább közmunkában talicskázni...

Az ottani (Skandináv) oktatási rendszert leginkább azért nem lehet egy az egyben átvenni, mert elég drága. Más akadályát nem nagyon látom, hogy miért ne lehetne/kéne egy az egyben lemásolni a világ egyik legsikeresebb oktatási rendszerét. (Amit mellesleg olyan országokba is exportálnak, ahol a kulturális szakadék sokkal nagyobb, mint Magyarország és Finnország között. Megjegyzem, például Angliának sem derogál finn oktatási szakértőket bevonni az oktatási reformjukba. Pedig hát ők az évszázados kiváló oktatási hagyományokkal rendelkező angolok...)

Az oktatási rendszer problémái természetesen nagyon sokrétűek, a megoldási kísérletek pedig a felületet sem karcolgatják. Hoffman szintű, begyepesedett, elavult nézeteket képviselő vezetéssel persze nem lehet messzire jutni, legfeljebb visszafele.
Órákat tudnék mesélni a finn oktatási rendszerről, de legyen elég annyi, hogy míg itt egyes pedagógusok kapálóznak leginkább a teljesítményértékeléstől (nyilván nem véletlenül), addig Finnországban már a tanárképzésbe bejutás is kőkemény versengés, kb. minden 10. jelentkező nyer csak felvételt. Nem véletlenül: az állam anyagilag és egyéb kedvezményekkel is kimutatja a megbecsülését. Ez magával hozza egyrészt azt, hogy a legrátermettebbek jelentkeznek és végzik el a tanárképző egyetemet, másrészt azt, hogy jóval kisebb a pályaelhagyók száma, harmadrészt azt, hogy az oktatási rendszert a hátukon vivő, egyszerű tanárok is alapos, piacképes és igen gyakorlati, értékes tudást adnak át, negyedrészt azt, hogy a jól végzett munka eredményeképp a tanári pálya megbecsült, ötödrészt pedig azt, hogy a magas fokon oktatott társadalom sokkal hatékonyabban, jobban, demokratikusabban és főképp élhetőbben, emberibben tud működni, miközben a kontraproduktív politikusi populizmusoknak is sokkal inkább ellen tud állni. Nálunk ebből minden szinte ellenkező előjellel működik, és a rendszer mindkét esetben öngerjesztő. Épp csak a gerjesztés iránya nem mindegy...

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.05.29. 08:59:42

@hungarisztan: "De nincs: épp hogy ez a magyar társadalom egyik legneuralgikusabb pontja: bármikor bármelyik parasztvakító futóbolondnak képes elhinni, hogy mi vagyunk a legkülönlegesebbek, mi vagyunk a legtöbbet szenvedő, mi ellenünk fog össze az egész világ ésatöbbi, ésatöbbi. Imádunk az önsajnálatban tapicskolni, csak közben azt nem vesszük észre, hogy elmegy mellettünk a világ."

Lényegében egyetértünk.

"Más kérdés, hogy élünk-e annyira jól, mint amennyire élhetnénk. Erre már sokkal inkább válasz a kudarc, ez azonban egy relatív kudarc (ami persze nyilván nem vigasz)."

Én pont erre gondoltam, ezért is fogalmaztam úgyhogy a rendszerváltás óta eltelt időszak. Én nem sírom vissza a Kádár-rendszer, és szerintem is jobb, hogy egy demokráciában élünk, ahol van szólásszabadság, többpártrendszer, ...
A kudarc valóban relatív, de ha összehasonlítjuk az elmúlt 22 év teljesítményét más hozzánk hasonló országokkal, akkor azért látszik, hogy milyen lehetőséget szalasztottunk el. Szerintem objektívebb képet kapunk a helyzetről ,ha Szlovákiához vagy Csehországhoz hasonlítjuk Magyarországot. Nyilván itt is vannak eltérések, de ezek jóval kisebbek, mint a Finnországgal való összevetésnél.

"Az oktatási rendszer problémái természetesen nagyon sokrétűek, a megoldási kísérletek pedig a felületet sem karcolgatják. Hoffman szintű, begyepesedett, elavult nézeteket képviselő vezetéssel persze nem lehet messzire jutni, legfeljebb visszafele."

Szerintem ennél rosszabb a helyzet. Nekem már a 2010-es választásokon feltűnt, hogy a Fidesz nem fogalakozik az oktatással. (lásd: munka, otthon, család, egészség és rend szlogen) Pillanatnyilag az a legfontosabb a kormánynak, hogy minél több pénzt kiszívjanak a rendszerből anélkül, hogy az összeomlana. Az átalakítások többségénél pedig inkább az ideológiai szempontok érvényesülnek, mint a szakmaiak (pl: NAT).
süti beállítások módosítása